Kapalı Havuz Nedir? Sıcaklığı Ne Kadar Olmalı?
Dört mevsim kullanıma uygun olarak tasarlanan kapalı yüzme havuzu, kapalı alan mimarisi ile inşa edilir. Kapalı havuzlarının, insan sağlığı ile uyumlu olması için sıcaklık ve kimyasal değerleri belli bir dengede olmalıdır. Her türlü havuz çeşitleri seçeneklerinde olduğu gibi kapalı yüzme havuzlarında da sağlık ve hijyen koşulları büyük önem taşır.
Kapalı havuzlarda filtrasyon sistemleri suyu sürekli arındırır. Klor ve diğer kimyasallar suyu sürekli temiz tutar. Kışın havuz kullanmak isteyenler için kapalı havuz sıcaklığı kaç derece olmalı sorusu oldukça merak edilen bir konu olur. Buna kesin bir cevap vermem mümkün değildir. Çünkü havuz suyu sıcaklıkları, havuzun kullanım amacına göre değişebilir. Genel olarak kapalı havuz sıcaklıkları 24-28 derece ayarında olmalıdır. Ortam sıcaklığı ise su sıcaklığının 2-3 derece kadar üzerinde bir sıcaklığa ayarlanmalıdır. İnsan vücudu su sıcaklığı ve ortam sıcaklığına duyarlıdır. Bu nedenle havuz sıcaklıkları ve ortam sıcaklıkları dengeli olmalıdır.
Kapalı Havuzlar Temiz Olur mu?
Kapalı yüzme havuzları her zaman temizdir. Çünkü özel hijyen olanakları sağlanır. Filtrasyon sistemleri ile su devamlı temizlenir. Havuz suyu ölçümleri yapılarak gereken kimyasallar sürekli eklenir ya da azaltılır. Kapalı yüzme havuzu suyu açık havuzlar gibi klorludur. Çünkü klor mikropları öldürür. Kapalı havuzlarda insan sağlığı ve hijyen için yönetmelik kuralları uygulanır.
Havuza giden insanlar da bu tür kurallara uyar. Bone takmak, duş almak gibi kurallar sayesinde önlemler de alınmış olur. Kapalı havuzlara gönül rahatlığı ile gidebilirsiniz. Çünkü tüm havuzlar sürekli denetlenir. Hem su temizliği hem de güvenlik açısından devamlı denetleme vardır. Siz de havuza giderken gereken önlemleri alarak havuz hijyen ve sağlığını korumaya yardım edebilirsiniz.
Havuza Giderken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kapalı havuzlar eğer kamusal alansa yani başkalarıyla paylaşılıyorsa dikkatli olmak da fayda vardır. Öncelikle havuz için hazırlıklı olmak gerekir. Bone, mayo, havuz terliği, havuz havlusu gibi ekipmanlar havuza göre tercih edilmelidir. Havuzda bone takmak zorunludur. Havuza giderken lenslerin çıkarılıp takılmasına da dikkat etmek gerekir. Çünkü gözler enfeksiyon kapabilir. Havuza giderken duş almak önemlidir. Kendinizin ve diğer insanların sağlığı için kapalı ve açık havuzlara girerken gereken önlemleri almalısınız.
Havuzda Daha Rahat Hareket Etmek İçin Ne Yapmak Gerekir?
Havuzda hızlı ve rahat yüzmek istiyorsanız erken saatleri tercih edebilirsiniz. Seçtiğiniz mayo ve bone de çok etkilidir. Su geçirmeyen silikon bonelerden alabilirsiniz. Mayonuzu yüzmeye uygun olarak tercih edebilirsiniz. Havuza girmeden önce ısınma hareketleri yapabilirsiniz. Havuz ve ortam sıcaklığına da dikkat etmelisiniz. Vücudunuz soğuk su sıcak olursa şok etkisi olabilir. Vücut, su ve ortam sıcaklığı dengede olmalıdır. Bireysel havuzunuz varsa sıcaklığı her zaman gereken derecede ayarlamalısınız.
Havuz Suyu Nasıl Olmalı?
Havuz suyu hijyenik, temiz, sağlıklı ve gereken sıcaklıkta olmalıdır. Suya bakıldığında havuzun dibi görünebilmelidir. Renksiz, kokusuz, tortusuz ve berrak olmalıdır.
Havuzlar Kaç Günde Bir Klorlanmalı?
Klor havuz suyunda hijyen ve dengeyi sağlayan önemli bir kimyasaldır. Havuz suları günde 3 kere ölçülerek gereken klorlama yapılmalıdır. Bireysel havuzlarda günde bir kere ölçüm yapmak yeterlidir.
Havuz Suyu Yutulursa Ne Olur?
Havuz suyunu yutmamaya dikkat etmek gerekir. Su yutulursa bol su içilerek vücudu temizlemek gerekir. Enfeksiyon gibi sorunlara karşı doktor kontrolünden geçmek iyi olur.
Havuz Suyu Nasıl Isıtılır?
Elektrikli havuz ısıtıcılar en çok kullanılan havuz ısıtma yöntemleridir.
Havuz Büyüklüğü Ne Kadar Olmalı?
Kullanım amacına göre pek çok farklı büyüklükte havuz vardır. Olimpik yüzme havuzlarının eni 25 metre olurken boyu ise 50 metredir. Bu havuzların derinliği 2 metre olmaktadır.