Havuz İzolasyonu Nedir? Nasıl Yapılır?
Havuz İzolasyonu Nedir? Nasıl Yapılır?
Havuz izolasyonu, su kaybını önlemek ve havuza zeminden yabancı cisimlerin girişini engellemek amacıyla yapılan işlemdir. Havuz izolasyonunda sızdırmazlık özelliği güçlü olan malzemeler kullanılır. Su tahliyesi, filtreleme sistemleri, birleşim noktaları su sızdırma riski olan yerlerdir. Bu alanlar başta olmak üzere havuzun tamamının izolasyona ihtiyacı vardır. Havuzlarda zamana ve kullanıma bağlı olarak çatlaklar oluşabilir. Bu çatlaklar havuz için son derece risklidir.
Beton yapı üzerine uygulanan derz dolgu ve seramik kaplama sızdırmazlık bakımından yeterli performansa sahip değildir. Havuzlarda hijyen sağlamak için kullanılan havuz kimyasalları da zaman içerisinde yıpranmalara neden olabilir. Havuz izolasyonu profesyonellik gerektiren bir uygulamadır. Amatörler tarafından yapılan veya uygun olmayan malzemelerle yapılan izolasyon hedeflenen şekilde sonuçlanmayabilir. Havuzun uzun ömürlü ve sorunsuz bir şekilde kullanılabilmesi için sızdırmaz özelliği güçlü olan kaliteli malzemelerle ve profesyonellerle çalışmak önemlidir.
Su yalıtımının ideal şekilde yapılabilmesi için izolasyonun mühendislik aşamasında yapılması gerekir. Havuzun yapımı sırasında beton aşaması, mekanik ve tesisat kurulumu, su akış bölümleri, havuz ekipmanları ve fıskiyeler izolasyona hazır hale getirilir. Hazırlanan bu bölümlerin tamamı saf polyurea ile kaplanır. Saf polyureanın sağladığı su yalıtımı yüksek performanslıdır. Sızdırmazlığın yanı sıra betonarme yapının korozyona karşı korunmasına yardımcı olur.
Havuz İzolasyonu İçin Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
Havuz izolasyonu, havuzu olası hasar risklerine karşı korur. Güçlü bir izolasyon ile su sızıntıları tamamen önlenebilir. Havuz sularının temizliği ve hijyeni için kullanılan tuz klor jeneratörü kadar önemli olan izolasyon işleminin uzun ömürlü olması yalnız kaliteli malzemelerle mümkündür.
Kaliteli malzemelerle ve ustalıkla yapılan izolasyon su tasarrufu yapılmasına yardımcı olur. Havuz izolasyonu için kullanılan malzemeler 4 gruba ayrılır. Bu izolasyon malzemeleri ve özellikleri şunlardır:
- Polyurea izolasyon malzemeleri: Havuz izolasyonu için en çok tercih edilen izolasyon malzemesidir. Uygulandığı alana modern bir görünüm katan polyurea, püskürtme yöntemiyle uygulanır. Profesyonel bir usta için son derece basittir. Havuzlarda zamana bağlı oluşan korozyona karşı etkilidir. Polyurea ile yapılan uygulamalarda herhangi bir açık yer kalması söz konusu değildir. Çünkü püskürtmeli uygulamanın kapatıcı performansı yüksektir. Polyurea ile yapılan yalıtımlarda su kaçağı riski oluşmadığı için en çok tercih edilen izolasyon malzemeleri arasında yer alır.
- Çimento bazlı izolasyon malzemeleri: Çimento harcı ile suyun karıştırılmasıyla elde edilen bu malzemenin dayanıklılık oranı %80’dir. Sızıntılara karşı etkili olan bu yöntemin uygulaması sürme yöntemiyle yapılır. Polyurea kadar dayanıklı olmayan bu malzeme daha az tercih edilir.
- Poliüretan izolasyon malzemeleri: Isı yalıtımı ve çatı sektöründe güvenle kullanılan bu malzeme yüksek performanslıdır. Poliüretan izolasyon malzeme, elastik bir yapıya sahiptir. Bu nedenle aşınmalara karşı yüksek direnç gösterir. uzun süreli kullanım sunan bu malzeme, hem sürme hem de püskürtme yöntemiyle kullanılabilir. Dayanıklılığın güçlü olması için püskürtme yöntemiyle uygulama tercih edilir.
- Alifatik Poliüretan malzemeler: Darbelere ve korozyona karşı güçlü koruma sağlayan alifatik poliüretan malzemeler, yüksek performanslıdır. Maksimum düzeyde sağlamlık kazandıran bu malzeme sızıntıları %100 engeller. Bu nedenle yoğun olarak tercih edilen izolasyon malzemeleri arasındadır.
Havuz Derzi Nasıl Yapılır?
Havuzlar sürekli su ile temas eder ve belirli bir su basıncına maruz kalır. Bu nedenle havuzlar kullanıma açılmadan önce güçlendirme bakımları yapılmalı, estetik görünümleri düzenlenmeli ve hijyen koşulları tam olarak sağlanmalıdır.
Havuzda hijyen koşullarını ideal şekilde sağlamak için çeşitli kimyasallar ile havuz pompaları kullanmak önemlidir. Eğlence, spor veya dinlenme amaçlı kullanılan havuzların estetik görünümü için derz uygulamalarına özen göstermek gerekir. Derz uygulaması ustalık ve incelik gerektirir. Bu nedenle profesyonellerle çalışmak faydalı olur. Estetik görünümü güçlendiren derz uygulaması şu şekilde yapılır:
- Derz uygulamasını kolay bir şekilde gerçekleştirebilmek için derzi yoğurt kıvamında hazırlamak gerekir.
- Özenle hazırlanmış olan derz, fayansların üstüne dökülür. Malzemenin derz boşluklarını doldurabilmesi için derz malası veya kauçuk silecek kullanılır. Bu araçlardan herhangi biri ile yoğurt kıvamlı malzeme derz boşluklarına doldurulur. Bu işlem sırasında boşluk kalmamasına özen göstermek gerekir.
- Derz boşlukları doldurulduktan sonra 15 dakika beklemek gerekir. Bu süre geçtikten sonra nemli bir sünger veya bez yardımıyla fayansların tüm yüzeyi temizlenir. Bu sırada derz boşlukları da düzeltilebilir.