Havuzda Klor Kullanımı Yüksek ise Ne Olur?
Günümüzde oldukça rağbet gören yüzme havuzlarının sağlıklı ve güvenli bir kullanım sunması için bakımlarının da düzenli olarak yapılması lazım. Bu süreçte özellikle havuzda kullanılan klor seviyesine dikkat edilmesi çok önemlidir.
Yüzme havuzunun korunması adına kullanılan klorun seviyesini yükseltmek için fazlasıyla emek ve zaman harcanır. Zahmetli bir süreç olan klorlama işleminde aşırıya kaçılması da fazlasıyla olumsuz sonuçlar ortaya çıkarabilir. Bu nedenle klorun ölçülmesi ve seviyesinin fazla olduğu durumlarda da hemen müdahale edilmesi gerekir.
Havuza giren kişilerden kaşıntı gibi çok çeşitli cilt sorunlarına neden olabilen aşırı klor etkisi, insan sağlığı için risk oluşturur. Saçlarda kuruma yanı sıra gözlerde tahrişe de neden olur. Ayrıca ileri durumlarda ise solunum yollarında ve akciğerlerde tahrişe dahi sebebiyet verebilir. Bu yüzden gerekli adımların atılması ve bir an önce klorun azaltılması işlemlerine başlanmalıdır. Aksi takdirde istemeyen durumlar ortaya çıkabilir ve yaşam kalitesinde düşüşler meydana gelebilir.
Havuza Fazla Klor Atılırsa Ne Olur?
Havuza fazla klor atılması sonucunda ortaya çıkabilecek zararlar vardır. Bu nedenle fazla klor söz konusu olduğunda mümkün olan en kısa süre içerisinde klor temizlenmesi işlemlerinin yapılması gerekir. Bu tür durumlarda oluşabilecek zararların başında ise şunlar gelir:
- Klorun zehirleyici özelliği bulunur. Bu nedenle klor gereğinden fazla kullanıldığında zehirlenmelere neden olabilir.
- Fazla klor kullanımı havuzda yüzenlerin cildinde kaşıntıya ve tahrişe yol açabilir.
- Gözlerde yanma ve tahriş ortaya çıkabilir.
- Solunum yollarında ve akciğerde rahatsızlıklara neden olabilir.
- Gereğinden fazla kullanılan klor aynı zamanda suyun berrak olmasının önüne geçer. Bulanık görünüm ise yüzenler için rahatsız edici bir görünüm oluşturur.
Herkesin klora duyarlılığı farklı olduğu için fazla klorun etkisi kişilerde farklı zararlar ortaya çıkarabilir. Havuzların güvenli bir deneyim sunması için serbest klor seviyesinin 5 ppm'nin üzerine çıkmaması gerekir. Özellikle 10 ppm üzerine çıkan klor havuz örtülerine de zarar verebilir ve mayoların olmasına neden olabilir.
Havuza Kaç Günde Bir Klor Atılır?
Havuz suyunun ideal bir kullanım imkânı sunması için kullanılan klor seviyesinin uygun aralıklarda olması gerekir. Yüzme havuzundaki klor oranının az olması ne kadar zararlı ise gereğinden fazla olması da olumsuz sonuçların ortaya çıkmasına yol açar. Bu nedenle klorlama işleminin doğru aralıklarla doğru miktarda yapılması gerekir.
Bu noktada ister istemez havuza kaç günde bir klor atılır sorusu karşımıza çıkar. Havuz suyuna uygulanan klorun belirli bir sıklığı vardır ve bunun bilinerek havuz temizliğinin sağlanması fazlasıyla önemlidir.
Öncelikle havuz suyunun tamamen değiştirildiği süreçlerde havuzun uygun miktarda klorlanması gerekir. Havuz suyunun ne kadar sıklıkla değiştirileceği ise havuzun kirlilik oranına ve havuzu kullanan kişilerin sayısına bağlı olarak farklılık gösterir.
Ancak genel olarak haftada üç kez havuzun klorlanması tavsiye edilir. Bu sıklığın artması ya da az olması ise çok çeşitli zararların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle aylık havuz kontrollerinin düzenli olarak yapılması ve bu periyotlara göre klorlama işlemlerinin yapılması doğru olur.
Bağlı Klor Nasıl Düşürülür?
Havuz suyuna yeterli oranda klor verilmediği zamanlarda amonyak, azot gazına dönüşmez ve kloramin basamağında kalır. Burada kalmış olan yapıya ise bağlı klor denir. Bu tarz klor oluşumu ise çok çeşitli zararların oluşmasına zemin hazırlar. Örneğin;
- Suda klor kokusu ortaya çıkar.
- Gözde ya da ciltte iritasyon oluşur.
- Orta kulak iltihabına sebep olur.
- Mayoda solmaların oluşmasına neden olur.
- Boyalı saçlarda renk atmasına yol açar.
Tüm bu sorunların oluşmaması adına klor temizlenmesi yapılmalıdır. Böylece oluşabilecek sorunlar önlenir ve sağlıklı bir yüzme deneyimi elde edilir.
Fazla Klor Zehirler mi?
Periyodik tabloya bakıldığında klor, flor ile brom arasında yer alır. Bu nedenle çoğu zaman bu iki elementin özellikleri arasında orta seviyelerde yer aldığı kabul edilir. Sahip olduğu özelliklere göz atıldığında fazla klorun oldukça zararlı olduğu görülür. Fazla klor zehirlenmeye bile neden olabilir.
Uzun süre klora maruz kalındığında kanserojen riski de ortaya çıkabilir. Ayrıca gereğinden fazla olan klorlu su, göze ve karaciğere de zarar verebilir. Bu nedenle oldukça dikkatli olmak ve fazla klora maruz kalmamak çok önemlidir.
Klorun Etkisi Ne Kadar Sürer?
Toz ya da sıvı halde bulunan klorun etkisinin ne kadar sürdüğü merak edilen konular arasında yer alır. Klor etkisi mevcut koşullara bağlı olarak değişiklik gösterse de su ve güneş ışınları nedeniyle belirli bir sürede kaybolur. Su klorun kaybolma süresi ortalama 3 ila 5 saat kadar sürerken toz klorun kaybolma süresi 7 ile 9 saat arasını bulur.
Tüm bu detaylar düşünülerek havuz suyundaki klor miktarının düzenlenmesi ve ideal seviyede tutulması gerekir. Genel olarak yüzücü konforu ve güvenliği için klor düzeyinin 5 ppm'nin altında olması gerekir.
Klor Etkisi Nasıl Geçer?
Havuzdaki klorun etkisi belirli yöntemlerle azaltılabilir. Bu noktada kloru sudan uzaklaştırmak adına potasyum metabisülfit kullanımına yönelinir. Bu tür çözeltiler çoğu zaman tablet şeklindedir ve suya atıldığı zaman kısa sürede çözünerek etkisini gösterir. Ayrıca uçucu bir madde olması nedeniyle anında buharlaşır. Bu yöntem sayesinde klor nötrlenir.
Bununla birlikte son yıllarda havuz bakımı için klor yerine ozon jeneratörü kullanımı da fazlasıyla yaygındır. Belirli bir mekanizma içerisinde ozon üreten bu cihazlar sayesinde havuz suyunun dezenfekte edilmesi sağlanır. Klordan çok daha verimli bir temizlik sunan bu cihazların kullanımı her geçen gün daha fazla artış gösterir. Böylece hem havuz bakımı ve temizliği çok daha kolay bir hale gelir hem de klorun ortaya çıkarabileceği zararlardan korunma imkânı bulunur.